Leonardo da Vinci – O copilărie nefericită (I)

Prima persoană care şi-a luat ca nume denumirea satului Vinci a fost un anume Ser Michele da Vinci, care a trăit aici la mijlocul secolului al XIV-lea. Cuvântul „Ser” este un titlu onorific ce denotă profesiunea şi acesta era stră-stră-străbunicul lui Leonardo. Astfel a început o succesiune de trei generaţii de notari Da Vinci. Lui Michele i-a urmat în afacerea de familie fiul lui, Ser Guido, apoi fiul acestuia, Ser Piero. Toţi au trăit şi au lucrat la Florenţa şi fiecare a prosperat mai mult decât predecesorul său.

Apoi, aşa cum se întâmplă adesea, lanţul s-a întrerupt brusc. Bunicul lui Leonardo s-a opus insistenţelor familiei de a prelua firma şi s-a întors la moşia pe care o deţinea în apropierea satului Vinci. Se pare că Antonio nu dorea nimic altceva decât să ducă viaţa liniştită a unui nobil de ţară. Avea aproape 50 de ani când a decis că era timpul să se însoare; primul copil al celor doi, Piero, tatăl lui Leonardo, s-a născut un an sau doi mai târziu.

Piero a revenit la îndeletnicirea tradiţională şi a devenit un tânăr notar ambiţios, a cărui stil de viaţă era pe măsura succesului. Pe la 25 de ani, Ser Piero devenise unul dintre cei mai cunoscuţi şi ambiţioşi tineri din Florenţa. Îşi petrecea mai tot timpul acolo, revenind numai rareori şi numai pentru a-şi face datoria la moşia familiei din Vinci. Probabil că, în timpul uneia dintre aceste vizite, a întreţinut o scurtă legătură cu o fiică de ţărani din partea locului, pe nume Caterina, care i-a dăruit primul copil, un fiu nelegitim, pe nume Leonardo.

Partea a doua AICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: