Ce mâncau suveranii – Ludovic al XVI-lea

Ludovic al XVI-lea i-a întrecut pe mulţi dintre contemporanii săi. La mâncare. A fost numit – foarte potrivit – un „stomac umblător”.

În momentul în care fugea pe viaţă şi pe moarte de la Tuileries, împreună cu Marie Antoinette, a încetinit tot convoiul pentru că luase cu sine şi bucătaria de voiaj plină de geamantane încărcate cu mâncare şi băutură, insistând să se oprească trei ore  ca să ia prânzul, atunci când singura salvare era să meargă cu viteza vântului. Drept urmare, a fost înhăţat la Varennes. Ajuns din nou acasă, a mâncat un pui întreg şi şi-a notat în jurnal toate mesele pe care le dăduse gata pe drumul de întoarcere. Dacă, la orice oră din zi sau din noapte, ai fi văzut prin palat pe cineva ronţăind un copănel de pui bine rumenit, acela era precis Ludovic.

Nici la închisoare n-a vrut să renunţe la bunele obiceiuri. Acolo, prima sa masă uşoară era alcătuită din şase cotlete de vacă, ouă flambate în lichior, un pui prăjit, vânat şi vin. Până în clipa execuţiei sale, mesele de la miezul zilei trebuiau să conţină cel puţin trei feluri de supă, două antreuri, două feluri de friptură, patru gustări între feluri, mai multe compoturi, fructe, vinuri şi şampanie. În noaptea dinaintea ghilotinării sale a avut o poftă de mâncare normală. Ce să-i faci dacă săracului om îi era foame?


sursa: Will Cuppy – Biografii necenzurate ale unor oameni celebri, Editura Litera

Anunțuri

3 răspunsuri

 1. Buna ziua.
  Sunteti interesat de un schimb de linkuri cu http://www.e-anunturi.eu ?

  Schimbul de linkuri este benefic pentru ambele site-uri deoarece este vazut de motoarele de cautare (ex: google, yahoo) ca un vot de incredere. In plus, schimburile de linkuri va aduc si vizitatori de pe site-urile partenere.

  Tot ce trebuie sa faceti este sa adaugati linkul si apoi sa lasati un mesaj pe pagina de contact de pe http://www.e-anunturi.eu in care sa specificati pagina pe care ati pus linkul ca eu sa pot verifica. In mai putin de 24 de ore voi adauga si eu linkul dumneavoastra pe http://www.e-anunturi.eu .

  Multumesc, sa aveti o zi buna!

 2. Horia, ai uitat sa spui cate kile avea omu’ asta??!!!
  A, si cate ore statea asta pe weceu dimineata. Ca la cat zici ca manca….

 3. Trebuie sa recunosc ca nu am informatii in legatura cu cele doua aspecte semnalate de tine. Si nici nu cred ca voi incerca sa aflu, mai ales in legatura cu activitatea de dimineata 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: