Nicolae Iorga – un caz unic in istorie

Iorga a fost un adevărat geniu – un caz unic în analele învăţământului superior de la noi – şi poate chiar din toată lumea.

În toamna anului 1888, Nicolae Iorga se înscrie la Facultatea de litere a Universităţii din Iaşi. După numai un an de cursuri, în 1889, el susţine 27 de examene şi-şi ia licenţa, obţinând calificativul magna cum laude. Are numai 18 ani şi obţine o bursă în străinătate.

Mai mult decât atât, la examenul pe care l-a dat, în august 1893, la Universitatea din Leipzig, unde şi-a luat doctoratul în istorie, i-a impresionat pe profesori prin siguranţa de care dădea dovadă şi prin cunoştinţele uluitoare, declarând că poate să răspundă la orice întrebare. Ceea ce a şi dovedit.

Şi încă un amănunt interesant. La vremea aceea studentul Nicolae Iorga cunoştea – citit, scris, vorbit – 12 limbi!

4 răspunsuri

 1. La apropae 70 de ani de la uciderea lui, noi nici macar nu suntem in stare sa repunem adevarul istoric in manuale. Daca am face-o, ar afla si generatiile care vin dupa noi cat rau ne-au facut comunistii si cum au decimat, la propriu, elita intelectuala romaneasca. Nu-i vorba ca si in ziua de azi, vecinii de la rasarit isi continua actiunile prin care statul roman, daca nu se treyesc conducatorii pe care ii avem, va ajunge la disolutie. Mult nu mai avem, oricum!
  Iorga a fost asasinat din ordinul lui Stalin iar vina a fost data, pe nedrept, pe legionari.
  Trista tara, nedemn popor!

  Apreciază

 2. L-am stimat enorm de mult pe profesorul Nicolae Iorga, dar, cand am aflat ca a fost un antisemit convins, mi-am schimbat ideea!

  Apreciază

 3. Veșnica memorie si respect dlui Nicolae Iorga.
  Manualele școlare au lacune imense referitor la capitolul „Istoria Romaniei”. Adulți fiind, simțim mai puternic frustrarea.
  Noi am crescut in respect si admirație pentru Nicolae Iorga, Mihai Eminescu si Ion Creanga, am umblat pe străzile pe care au umblat ei.
  Acest respect il datoram bunicilor si parinților noștrii care au fost contemporani cu Dumnealor. Asa este : Dumnealor!
  In fiecare dimineata, in drum către școala, treceam cu sfială pe lângă „Casa memoriala Nicolae Iorga” si parca așteptam sa iasă cineva din casa sa il salutam.

  Apreciază

 4. E greu sa ne asumam vinile! Cum sa credeti asa ceva-ca Iorga a fost asasinat la ordinul lui Stalin! Cred ca nu auzise in viata lui de Iorga. Nicolae Iorga – istoric, politician, antisemit non-violent, ucis de antisemiți. Iorga explică disjuncția între evreul biblic și evreul contemporan: o direcție este una clasică, pe care o regăsim și la Nichifor Crainic și la Nae Ionescu, evident și la AC Cuza, cum că iudaismul contemporan nu este urmașul iudaismului biblic, ci este urmașul iudaismului rabinic, iar iudaismul rabinic înseamnă distrugerea caracterului biblic al caracterului scriptural al Vechiului Testament, pentru că rabinii prin interpretarea textului biblic au modificat în totalitate înțelesul acestuia. TREBUIE SEPARARE NETA INTRE OPERA SI VIATA.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: