Gladiatorul II

Amfiteatrul însemna şi o adunare a maselor pentru a-şi exprima liber părerea, între diferitele etape ale luptelor, nu numai între oameni de aceeaşi categorie socială, dar şi dinspre ei către păturile conducătoare, ajungând până la împărat.

Aici se manifesta deplin libertatea cuvântului şi nimeni nu era pedepsit în acest loc dacă, de exemplu, aducea critici chiar împăratului însuşi. După cum spun istoricii epocii, oamenii săraci, chiar dacă nu aveau drept de vot, puteau aici să se plângă de preţul grâului, să ceară moartea unui conducător tiran care îi aservea nemilos, sau să îl critice pe împărat.

Felul în care era dispus publicul, pe bănci de marmură, granit sau lemn, în despărţituri şi loji speciale, ştiute şi respectate de toţi, reflecta fidel stratificarea socială a societăţii romane, unde privilegiaţii aveau umbrare şi unghiuri bune pentru a privi, iar ceilalţi stăteau în soare, cocoţaţi în ultimele rânduri ale amfiteatrului.

Nu numai bărbaţii savurau aceste spectacole, ci şi femeile, despre care se spune că aveau o atracţie specială faţă de gladiatori. Scriitorul latin Juvenal ne povesteşte cum nevasta unui senator, pe numele ei Eppia, a fugit cu iubitul ei, un gladiator, în Egipt. Alt gladiator, Celadus tracul, de trei ori încoronat câştigător, era adorat de tinerele fete.

Femeile erau nu  numai spectatoare ci, se pare, şi luptătoare. În vremea lui Nero sunt atestate lupte în arenă ale femeilor. Împăratul Septimius Sever a interzis aceste lupte cu femei.

cititi si Gladiatorul I

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: