Ocultism şi magie – Caterina de Medici

Având de înfruntat un destin potrivnic, Caterina de Medici s-a dovedit fatalistă, fiind foarte influenţată de numeroşii magicieni, ocultişti, vrăjitori, astrologi, profeţi, medici savanţi-alchimişti pe care i-a găzduit la curte. Nostradamus, Gabriel Simeoni, Luca Gauric, Cosimo Ruggieri, Cornelius Agrippa şi mulţi alţii s-au bucurat de pensiunea şi protecţia reginei-mamă a Franţei, care a moştenit de mică această inclinaţie spre superstiţie. Încă din tinereţe, avea să se convingă pe deplin de puterea de predicţie a astrelor: atât Luca Gauric, cât şi Nostradamus au stabilit horoscopul regelui Franţei, prorocindu-i moartea într-un duel neobişnuit, care s-a petrecut întocmai.

De atunci, aplecarea Caterinei spre ocultism avea să devină radicală, recurgând la ritualuri satanice şi de magie neagră pentru a triumfa împotriva necazurilor vieţii şi a duşmanilor.

În cabinetele de astrologie special amenajate la Chateau de Blois, Chaumont-sur-Loire sau Hotel de Soissons, cu ajutorul oglinzilor magice (cristalomanţie), al craniilor (cefalomanţie) şi a altor accesorii de invocare a spiritelor întunecate, ea avea să se scufunde într-un domeniu periculos, cu urmări dintre cele mai neaşteptate. De asemenea, recurgea la purtarea unor talismane şi amulete, cu rol protector şi de îndepărtare a farmecelor, sau se înconjura de anumite animale de companie sau de fiinţe bizare (pitici, bufoni), oameni-fetiş de care nu se despărţea niciodată. Extrem de superstiţioasă şi credulă, ea a schimbat chiar numele copiilor pentru că aceştia să aibă mai mult noroc, potrivit onomatomanţiei.

Deoarece Caterina de Medici a înfăptuit numeroase crime, poporul era convins că şi-a vândut sufletul diavolului. După moartea ei, ura publică a împiedicat multă vreme ca rămăşiţele pământeşti ale sale să fie aduse la Paris, pentru a fi depozitate în Bazilica Saint Denis, alături de cele ale soţului ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: