Iepuraşul şi ouăle de Paşte. Semnificaţii

Iepuraşul de Paşte

Pe cât de simpatic, pe atât de necunoscută este povestea lui. De unde a apărut oare acest obicei şi de ce a ajuns el să fie asociat cu cea mai mare sărbătoare creştină a oamenilor?

În vremuri îndepărtate, ca de altfel şi în zilele noastre, iepurele era privit drept un simbol al fertilităţii, unele culturi considerându-l chiar un mesager sacru al divinităţii. O veche legendă nordică spune ca, într-o iarnă, zeiţa Eostre a găsit o pasăre rănită pe câmp. Pentru a o salva de la moarte, zeiţa a transformat-o într-o iepuroaică, aceasta păstrând însă capacitatea de a depune ouă. Pentru a-i mulţumi binefăcătoarei sale, iepuroaica decora toate ouale făcute şi i le dăruia zeiţei. Această legendă se pastrează vie chiar şi în zilele noastre, copiii aşteptând de Paşte iepuraşul care face un cuib plin de ouă colorate.

Cea dintâi atestare documentară a prezenţei iepurelui în simbolistica pascală a apărut în Germania, în 1500, primele dulciuri în formă de iepuraşi fiind inventate tot aici, în jurul anului 1800. La scurt timp, în aceeaşi perioadă, în Franţa şi Germania apar şi primele ouă de ciocolată

De ce ouă roşii de Paşte?

Legendele creştine leagă simbolul ouălelor roşii de patimile lui Iisus. Una dintre legende susţine că toate pietrele aruncate în Iisus se transformau în ouă roşii de îndată ce îl atingeau. O alta afirmă că Sf. Maria, mergând să-şi vadă Fiul răstignit, i-a dus ouă, care s-au însângerat sub cruce. Se mai spune că, după moartea lui Iisus, cărturarii saducei şi rabinii farisei ar fi făcut un ospăţ de bucurie, la care unul dintre ei ar fi spus: „Când va învia cocoşul pe care-l mâncăm şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus.” Nici nu şi-a terminat bine spusele că ouăle s-au şi făcut roşii, iar cocoşsemnificatiiul a început să bată din aripi.

*****

sursa: copilul.ro

Reclame

2 răspunsuri

  1. Dragutz! M-ati ajutat foarte mult la acest proiect cu traditii romanesti de paste! Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: