Cât o să ne mai pui răbdarea la încercare, Catilina?

Cu aceste cuvinte şi-a început Cicero (106–43) primul dintre cele patru discursuri împotriva conspiraţiei antisenatoriale a lui Lucius Sergius Catilina (108–62). Rechizitoriul a fost rostit de Cicero, în faţa Senatului şi în prezenţa lui Catilina, la 7 noiembrie 63 î.Hr. Consul în acel an, Cicero era învestit cu puterile extraordinare acordate de Senat prin decretul „Vegheze consulii“. Discursul, în parte improvizat, a fost redactat în formă definitivă ceva mai tîrziu şi „a rămas drept unul dintre cele mai celebre monumente ale elocvenţei ciceroniene“ (P. Grimal).

Această primă Catilinară este o invectivă al cărei ţel era să-l silească pe Catilina să se demaşte. Impresia pe care a făcut-o asupra Senatului, prin fondul şi forma interpelării, a fost atât de puternică încât „senatorii au fost în sfârşit convinşi de realitatea conspiraţiei“.

Catilina s-a apărat destul de slab şi a părăsit adunarea huiduit, trebuind să plece din Roma şi să amâne înfăptuirea planului său. Peste un an, în 62 î.Hr., a fost înfrânt de armata senatorială la Pistoia, unde şi-a pierdut viaţa.

5 răspunsuri

 1. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

  Istoricii antici ni-l prezinta pe Catilina ca pe un scelerat,imaginea lui din razboiul civil e plina de sange.Voia Catilina o dictatura „Marius”?Sau se voia conducatorul unei revolutii?Se spunea ca Lucius Sergius Catilina ar fi zis:”Vad in republica un om fara cap.Voi fi eu capul”

 2. Catilina ramane in istorie ca un un personaj invins. Cu siguranta adversarii sai au accentuat trasaturile negative ale acestuia din dorinta de a le reveni lor meritul apararii republicii.

 3. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

  Cicero a avut grija sa arunce o urma de suspiciune-in afacerea Catilina-asupra senatorilor bogati,sau cu influenta,Crasus si Cezar pentru a-i determina sa nu incerce cumva sa il apere pe Catilina.Actiunea a avut efect,Cato in cuvantarea sa a facut rechizitoriul lui Catilina,trezind temerile celor mai multi senatori;bogati si ei dar neamestecati in problema Catilina.Insusi Cezar a batut in retragere in fata inversunarii lui Cato.Bineinteles ca,probabil,Cicero a „zambit”atunci cu gura pana la urechi:

 4. Sunteti bine documentat. Sper ca si pe viitor voi beneficia de comentariile dumneavoastra pertinente.

 5. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

  Pedeapsa exilului lui Catilina,propusa de Caesar,era legala pentru ca nici un cetatean roman nu putea fi condamnat la moarte.Cato il ia pe Caesar in zeflemea,prefacandu-se mirat de marinimia lui.Majoritatea senatorilor intorc spre Caesar priviri mirate si…banuitoare.Speriat Caesar afirma ca a fost inteles gresit.Cand a venit vorba despre Crasus,cand s-au facut aluzii transparente ca acesta l-ar sprijini pe Catilina in sedinta s-au ridicat multe glasuri care contestau cu vehementa aluzia,s-a iscat rumoare,cei mai multi voiau sa nu se amestece in complot numele lui Crasus.Pentru ca foarte multi senatori apelasera la influenta lui,ii erau datori-cum s-ar zice.Era, un cetatean de o consideratie incontestabila,desi cu totii stiau cum si din ce surse se imbogatise el.A existat si o scrisoare,expediata catre senat din tabara complotistilor.Acolo se prezinta niste realitati incontestabile,se denunta beneficiarii bogatiei imperiului si jaful care greva(ca si acum)banul public.Dar,nu poti strga”Hotii!”din pozitia de talhar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: