Istoria tiparului mobil

Caracterele de tipar individuale au apărut între anii 1041 şi 1048 prin eforturile unui chinez, Pi Sheng, care a amestecat lut şi clei pentru a obţine tiparul mobil, apoi a întărit caracterele prin ardere. Textul era format prin aranjarea literelor una lângă alta pe o placă de fier acoperită cu răşină, ceară şi cenuşă de hârtie pantru a le fixa. Prin încălzirea şi răcirea succesivă a plăcii, tiparul se fixa în poziţia respectivă şi putea fi folosit pentru tipărirea mai multor copii. Pentru a elibera literele, în scopul folosirii lor ulterioare, placa era reîncălzită până când pasta de fixare se înmuia şi literele puteau fi demontate.  Pi Sheng obţinuse astfel primul tipar individual şi reutilizabil, însă cea dintâi presă ce putea folosi tiparul mobil avea să fie inventată abia în secolul al XV-lea.

Procedeul lui Pi a stimulat dezvoltarea industriei cărţilor, concretizată în apariţia a mii de texte. Ulterior, tiparul de lut a facut loc simbolurilor cioplite în lemn. În anul 1313, tipograful Wang Chen a preluat cel mai important proiect de tipărire din ţară, ba chiar din întreaga lume. El i-a însarcinat pe meşteşugarii săi cu sculptarea a peste 60.000 de caractere din lemn în scopul publicării unui tratat asupra istoriei inovaţilor tehnologice. Chen a renunţat la complicata metodă de imobilizare a literelor folosită de Pi, creând în schimb casete din lemn de diferite dimensiuni fixe.

Tiparul mobil a fost introdus în Coreea în secolul al XIII-lea, unde s-a dezvoltat puternic în timpul domniei regelui Htai Tjong. În anul 1403, acesta a dispus tipărirea unui text cu ajutorul unui număr de 100 000 de piese din bronz turnat, moment care a marcat răspândirea tiparului metalic în Orient.


sursa: Charles Panati, Cartea începuturilor, traducere Octav Ciucă, București, Orizonturi, 2004

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: