Ștefan cel Mare – cu barbă sau fără barbă?

Astăzi zâmbim. Dar, în urmă cu un secol şi mai bine, această întrebare a fost luată în modul cel mai serios. Tema respectivă a antrenat aprige discuţii chiar în Academia Română, ţinând din toamna anului 1882 şi până în iarna anului 1883.

Şi iată de la ce a pornit totul: Vasile Alecsandri era preşedintele unui comitet de iniţiativă ce avea ca scop ridicarea în Iaşi a unei statui înfăţişându-l pe Ştefan cel Mare. Ca urmare, se strâng fondurile, se găseşte şi sculptorul în persoana francezului Emmanuel Fremiet. Potrivit temei întocmite de P. Verussi, Ştefan cel Mare trebuia să fie reprezentat cu capul plecat şi, fireşte, privea în jos, cu plete până la umeri şi cu coroana pe cap. Faţa îi era împodobită cu nişte straşnice mustăţi şi o impunătoare barbă! Această imagine fusese creată mai ales de litografiile lui Gheorghe Asachi şi picturile a doi artişti consacraţi, Constantin Lecca şi Carol Popp de Szathmary, care, la rândul lor, se inspiraseră dintr-o pictură pe pânză semnată de Vasile Popovici, aflată la mănăstirea Putna.

Toate bune şi frumoase dacă între timp n-ar fi intervenit o importantă descoperire. În peregrinările sale, episcopul Melchisedec descoperă la Humor un tetraevangheliar împodobit cu numeroase miniaturi. Şi cum norocul este de partea celor ce-l caută, episcopul are marea şansă să descopere şi portretul lui Stefan cel Mare. Îl examinează, descifrează scrisurile şi se convinge că portretul este autentic. Ştefan cel Mare n-avea barbă!

Descoperirea este prezentată Academiei Române. Pe loc, membrii academiei se împart în două tabere. Unii îl susţin pe B.P. Haşdeu, că tetraevangheliarul nu este contemporan cu Ştefan şi îl înfăţişează pe Petru Rareş. Alţii, dimpotrivă! Disputele capătă dimensiuni din ce în ce mai mari. Se intreprind cercetări minuţioase şi serioase, care îi înfrâng pe Haşdeu şi partizanii lui. Tetraevangheliarul era din timpul domnitorului, deci Ştefan cel Mare n-avea barbă!

Ca ironie, după ce toată lumea era ferm convinsă că domnitorul n-avea barbă, membrii comitetului telegrafiază la Paris sculptorului să lase statuia domnitorului tot cu barbă! Şi aşa a fost inaugurat monumentul şi aşa ne-am obişnuit şi noi cu imaginea viteazului Ştefan : având barbă ! 🙂

Reclame

7 răspunsuri

  1. Te-am votat cu mare drag.
    Zi faină!

  2. Barba probabil ca nu avea dar avea minte, suflet si iubire de tara. 🙂

  3. Era un adevarat sfant! 🙂

  4. Poate măcar o dată-n viaţă a stat nebărbierit. Deci a avut barbă!

    1. Argumentul tau e decisiv! 🙂

  5. Pana la 1464 avea barba, iar dupa aceea, avand un barbier italian la curtea domneasca, Stefan cel mare nu mai purta barba, si pentru faptul de a fi in ton cu moda acelor vremuri, ca un voievod arhicunoscut in Vest.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: