Ionel Brătianu – porecla

Ion (Ionel) I. C. Brătianu (1864-1927), fiul lui Ion C. Brătianu, preşedinte al Partidului Naţional Liberal (1909-1927), de mai multe ori prim-ministru, unul dintre marii oameni de stat pe care i-a avut România; a fost poreclit Sfinxul de la Florica (Florica fiind moşia familiei Brătianu).

Porecla a venit din aceea că era o fire taciturnă, ce cultiva o anumită stare de mister, şi pentru că, în calitatea de prim-ministru, în anii neutralităţii României (1914-1916), exaspera opinia publică şi cercurile politice cu „mutismul său voit”, ceea ce dădea şi impresia de nehotărâre cu privire la atitudinea pe care urma să o adopte România faţă de primul război mondial; această atitudine l-a făcut pe Clemeanceau să afirme că „Brătianu balansează spre cele patru puncte cardinale, regretând ca nu are decât patru!”

*****

sursa: Aurel Neculai, Istorii regăsite , Ed. Andrew, Focşani, 2009

Reclame

Un răspuns

  1. Intre necesitatea ca Romania sa intre in razboi alaturi de Antanta pentru conservarea statului si pentru unirea tuturor teritoriilor locuite de romani, pe de o parte, si lipsa totala de apetenta a regelui Ferdinand de a declara razboi Germaniei ( Puterilor Centrale), pe de alta parte, plus pregarirea precara a armatei in tehnica si instruire, plus alierea obligatorie cu Imperiul Tarist, care dupa Razboiul de Independenta din 1877 isi insusise sudul Basarabiei, cu toate ca intelegerea ferma era de a nu lua din teritoriul aliatului roman, dar se putea intampla inca o data, ce ii ramanea lui Bratianu? Sa cugete in felul sau personal momentul intrarii in razboi, prin temporizare, insa nu prin retragere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: