Istoria creionului

Se poate afirma cu destulă certitudine că instrumentele de scris sunt folosite de multă vreme, deşi nimeni nu poate şti cu exactitate când a fost inventat primul dintre ele. Totuşi, o descoperire făcută în 1564 în Anglia, un depozit cu cel mai pur grafit din lume, într-o mină din apropiere de Borrowdale, este considerată momentul naşterii creionului din zilele noastre.  Acea mină a fost exploatată timp de aproape trei secole, o parte din producţia rezultată fiind folosită pentru confecţionarea creioanelor numite pe atunci “pietre pentru însemnare“. Aceste creioane primitive erau de fapt nişte bucăţi de grafit tăiate sub forma unor mici baghete cu colţuri drepte, care lăsau la fel de multe urme şi pe hârtie şi pe mâinile celui ce le folosea. În Anglia şi Germania, baghetele respective au fost învelite ulterior cu sfoară, obţinându-se un fel de creioane, iar în final s-au introdus în scobituri realizate în suporturi înguste din lemn.

Datorită utilizării din ce în ce mai numeroase a grafitului în industrie, resursele s-au epuizat destul de repede, în condiţiile în care cea mai mare parte a materiei prime provenea din mina din Borrowdale. Spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, mina era aproape epuizată, iar preţioasele cantităţi de grafit rămase se foloseau în producţia de creioane, acestea ajungând o raritate. În încercarea de a reduce conţinutul de grafit din creioane, chimiştii au testat mai multe materiale. Prima combinaţie ce a dat rezultate a fost un amestec de pulbere de grafit şi de argilă moale, ars într-un cuptor. Acest proces, descoperit de francezul Nicolas-Jacques Conte în anul 1795, rămâne, cu mici modificări, la baza industriei contemporane de fabricare a creioanelor.

În zilele noastre sunt produse anual milioane de creioane de aproape orice culoare şi duritate şi sunt proiectate pentru a fi folosite pe aproape orice tip de suprafaţă.


sursa: Charles Panati, Cartea începuturilor, traducere Octav Ciucă, București, Orizonturi, 2004

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: