Istoria hârtiei

Imaginaţi-vă pentru o clipă cum ar arăta lumea fără hârtie şi vă veţi da seama de importanţa acesteia şi de impactul pe care l-a avut asupra omenirii. În mod evident, dorinţa de a comunica a apărut înaintea mijloacelor practice de a o face. Oamenii au început să-şi comunice ideile şi informaţia folosind tăbliţe de lut, mătase, bronz, plăci acoperite cu ceară sau alte materiale. Desigur, şi aceste metode erau bune, dar materialul era greu de folosit şi adesea costisitor, două caracteristici care au dispărut odată cu inventarea hârtiei.

Papirusul, primul material asemănător hârtiei, era folosit de egipteni încă din anul 4000 î.Hr. Planta de papirus era transformată în hârtie printr-un procedeu simplu. Din tulpina plantei se extrăgeau straturile fibroase, care erau apoi aşezate unul lângă altul şi acoperite de un alt strat, dispus perpendicular pe fibrele primului. Această foaie era udată şi apoi presată. După uscare, seva plantei acţiona ca un adeziv ce lipea cele două straturi, obţinându-se astfel un material pentru scris relativ neted şi, judecând după numărul mare de papirusuri ce mai există şi în prezent, destul de trainic.

Cum arăta hârtia de papirus? Imaginaţi-vă nişte foi de 20-25 cm lăţime şi 30 cm lungime, de culoare alb-gălbui. Din vechime hârtia de papirus avea mai multe calităţi, cele mai importante privind scopul propus, anume scrierea, constau în aceea că ele erau deschise la culoare, subţiri, lucioase, rezistente, ca hârtia bună de azi.

Din cuvântul papirus derivă hârtia modernă în plan lingvistic. Din latinescul papyrus s-a format papier (franceză), papier (germană), paper (engleză). În limba română denumirea respectivă nu a derivat din latină, întrucât cuvântul hârtie are ca etimol slavul vechi chartij.

Papirusul era hârtia obţinută din plante. Cea dintâi hârtie din deşeuri a fost inventată în China în anul 105 de un secretar de la Curtea Imperială, pe nume Tsai-lun. Înainte de această inventie, chinezii scriau pe mătase, care era foarte costisitoare, sau pe tăbliţe de bambus, care erau prea grele. Tsai-lun a inventat o alternativă mai ieftină şi mai uşoară. El a anunţat Curtea că produsese hârtia, un amestec de resturi textile şi de foste plase pescăreşti.  Mulţumiţi de produsul relativ neted şi flexibil, chinezii au aplicat în continuare formula, aducându-i mici modificări de-a lungul timpului. Însă hârtia a migrat spre vest cu viteza melcului, ajungând în Asia Centrală abia în anul 751, iar în Bagdad şi Damasc în 793.

Odată cu introducerea hârtiei în Orientul Apropiat, materialul cafeniu, care nu era încă înălbit, adus în Spania de invadatorii arabi, începe să se răspândească în Europa. În Spania, cea mai veche fabrică de hârtie cunoscută, a fost cea de la Jatira (Valencia) care funcţiona în 1150. Curând, în Spania, Italia, Franţa şi Germania au apărut manufacturi de producere a hârtiei, iar odată cu inventarea tiparului în jurul anului 1450, cererea pentru acest produs a crescut exponenţial.

Multă vreme hârtia era obţinută din haine vechi, zdrenţe şi alte materiale textile, numai că, treptat, cei care o produceau s-au confruntat cu o lipsă a acestor materii prime la nivel mondial. În această situaţie, devenea imperios necesară inventarea unei noi metode de obţinere a hârtiei. Francezul Antoine Ferchault de Reaumur a sugerat folosirea lemnului, după ce observase felul în care viespile îşi construiesc stupii. Astfel şi-a făcut apariţia pasta de lemn. Curând, procesul de obţinere a pastei de lemn avea să elibereze definitiv industria hârtiei de dependenţa sa faţă de zdrenţele de bumbac şi in. Înălbirea hârtiei pentru producerea unor coli imaculate a fost introdusă în procesul de producţie curând după descoperirea clorului în 1774. În felul acesta se năştea hârtia modernă, tehnologia de producere rămânând aproape neschimbată timp de peste 150 de ani.

Referitor la ţara noastră, vom constata că în spaţiul românesc, primele mori de hârtie datează din secolul al XVI-lea, când în Transilvania, în 1539, funcţiona o moară de hârtie la Orlat, lângă Sibiu. În Moldova hârtia s-a produs cu începere din 1583, iar în secolul al XVII-lea ea se fabrica şi în Ţara Românească (la Câmpulung prin 1643 şi Călimăneşti din 1646). Primele fabrici mari de hârtie în România vor fi deschise în secolul al XIX-lea la Buşteni în anul 1882 şi la Bacău în 1886.


sursa: Tom Philbin, 100 cele mai mari invenții dintotdeauna, traducere Octav Ciucă, București, Lider, 2005

Reclame

16 răspunsuri

 1. Foarte interesant. Oare fabrica de hirtie din Busteni mai exista sau au transformat-o in fier vechi?

  1. Fabrica de hartie de la Busteni este inchisa. Desi este monument istoric, au fost daramate cateva sectii. Sediul administrativ al fabricii este acum inchiriat catre diverse firme, iar halele sunt mai toate goale. Mai exista o singura masina de fabricat hartia, dar a fost scoasa din functiune de cativa ani.

 2. Cred ca se afla in moarte clinica 🙂

 3. Pana in acest moment, despre moara de hartie care ar fi functionat la Orlat, incepand cu anul 1539, nu am gasit documente sau lucrari de specialitate, care sa ateste existenta ei. In anul 1555 s-a ridicat o moara de hartie in apropiere de Sibiu,la initiativa magistratului din Sibiu, langa Heidenmulle, dar care nu a functionat, fiind vanduta unor postavari, impreuna cu materia prima. Moara de hartie trebuia sa asigure necesarul pentru tipografia din Sibiu, care nu a mai functionat, deoarece in anuol 1554, Philipus Pictor sau Filip Moldoveanu, a decedat si nu s-a gasit un mester, drept urmare, nu a mai fost utila moara de hartie.
  Va rog, daca aveti o bibliografie sau documente cu privire la moara de hartie de la Orlat, sa imi oferiti aceasta informatie.

  1. Cea mai buna sinteza cu privire la morile si fabricile de hartie din Romania am gasit-o in cartea „De la piatra la hartie”, a lui Aurel Damboiu. Nu sunt acum in Bucuresti ca sa ma pot uita pe ea si sa vad daca scrie ceva despre moara din Orlat.

  1. pe bune? nu mai spune!

 4. mia placut foarte mult istoria aceasta!!

  1. pe bune?si mie

 5. Buna ziua, domnule Horia, imi puteti da si mie mai multe informatii bibliografice cu privire la cartea din linkul dumneavoastra: titlul cartii, autorul, editia, editura, anul…va multumesc mult

 6. Dar stiti cumva de ce hartia a aparut prima data(la noi) in Transilvania si de abia dupa aceea in Moldova si Tara Romaneasca?

  1. Pentru ca la Brasov s-au intalnit 2 situatii favorabile: cerere pentru hartie (tipografia lui Honterus, de exemplu) si capital pentru infiintarea unei Mori de hartie.

 7. cine a descoperit hartia si in ce an????pliz varog .

  1. esti tampit n-ai vazut k scrie mai sus

  2. bai frate in primul rand cuvantul (pliz) se scrie please si va rog nu se scrie impreunat invata-te sa scrii corect

 8. mi-a placut foarte mult aceasta pagina despre istoricul hartiei;l-am scris pe tot pentru un referat la scoala cam obositor dar a meritat nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: