Istoria alfabetului

Fenicienii erau probabil cei mai mari navigatori ai antichităţii, populând regiunile ocupate în prezent de Siria, Israel şi Liban. Toate oraşele importante ale fenicienilor erau porturi prin care făceau negoţ pe Marea Mediterană, în vest până în Britania şi în sud de-a lungul coastei Africii, distribuind atât mărfuri cât şi cultura feniciană. Una dintre cele mai mari colonii feniciene era Cartagina, din apropierea Tunisului modern, iar unul dintre celebrele lor porturi, Byblos, este considerat în prezent punctul prin care alfabetul fenician a pătruns şi, ulterior, a influenţat profund lumea grecească.

Sistemul de scriere fenician era unic. În timp ce sumerienii (în 3500 î.Hr.) foloseau pictograme, iar egiptenii (în 3100 î.Hr.) utilizau hieroglifele – chiar şi chinezii inventaseră o modalitate de scriere bazată pe imagini, în care simbolurile pentru “ochi “ şi “apă“ se combinau pentru a descrie cuvântul “lacrimă“– fenicienii, în jurul anului 2000 î.Hr., au rupt definitiv legătura dintre imagini şi cuvinte. Creând simboluri cu valori fonetice pentru monosilabe şi consoane, ei au realizat primul alfabet aproape în întregime fonetic (vocalele încă nu erau cunoscute).

Cel mai apropiat sistem de scriere fusese cel al cuneiformelor sumeriene. Nu se ştie dacă fenicienii au creat noul alfabet preponderent fonetic prin simplificarea cuneiformelor sumeriene ori a hieroglifelor egiptene, sau a propriului lor sistem de scriere picturală.

Sistemul folosirii simbolurilor pentru a indica grupuri fonetice fundamentale a înlocuit repede descrierea grafică a obiectelor şi ideilor, extinzându-se cu repeziciune. Potrivit legendelor greceşti, alfabetul a fost introdus în Grecia din Byblos de către Cadmos din Teba, în jurul anului 1500 î.Hr. Într-un moment de inspiraţie, grecii au decis să înlocuiască unele dintre literele ce reprezentau silabe cu simboluri de vocale, obţinându-se astfel primul alfabet cu adevărat fonetic, compus din vocale şi consoane. Alfabetul grecesc s-a răspândit în întreaga Europă, iar în urma unor mici modificări şi-au facut apariţia, pe rând, alfabetul etrusc, apoi cel roman.

Notând literele cu nume latine, romanii au creat alfabetul folosit în prezent în majoritatea ţărilor europene. Alfabetul latin avea doar 20 de litere, lipsind litere precum j , k , v , w , y şi z . Romanii au adăugat litera k pentru a o folosi în abrevieri, precum şi literele y şi z ca să poată transcrie cuvinte greceşti, obţinându-se astfel un alfabet cu 23 de litere. După adoptarea sa de către popoarele anglofone, alfabetul a fost îmbogăţit şi cu ultimele trei litere: w a apărut în urma unei dublări (sau formării unei ligature) a literei u, în timp ce j şi v s-au obţinut ca variante consonantice ale vocalelor i şi u.


Sursa: Charles Panati, Cartea începuturilor, trad.: Octav Ciucă, București, Orizonturi, 2004, p.95-96

10 răspunsuri

 1. Super interactiv site-u tineti-o tot asa!!:D

 2. Blogul are menirea de a difuza informatii din domeniul istoriei. Cititorii, in functie de capacitatea intelectuala si de caracter, apreciaza aceasta activitate.

 3. Bine bine dar cine a stabilit ordinea in alfabet a literelor?

 4. da cine a stabilit ordinea alfabetului a literelor ?????????

 5. Si pe mine ma intereseaza sa aflu de unde s-a ajuns la aceasta ordine a literelor din alfabet. Pana acum nu mi-am pus problema, dar caut de cateva zile si nugasesc un raspuns. Baietelul meu este clasa I si imi tot pune aceasta intrebare la care nu am raspuns. Ma poate ajuta cineva? VA multumesc!

  1. dascali sau invatatorii au stabilit ordinea pt a usura memorarea lor si pt a putea invata copiii sa compuna cuvinte simple ex a,m,b,c,d,e…….am mama …ac…. …. ca ….mac -mac
   ba ….da…. de ….ce….astfel cine invata alfabetul incepe sa opereze rapid cu sunetele formand usor cuvinte …….cum ar fi sa invete prima data numai consoane care nu iar permite sa formeze cuvinte .z.y.q.k.j.g.l.p.etc. ordinea asezarii literelor faciliteaza invatarea lor ordinea consoanelor si vocalelor in alfabet nu este intamplatoare

   1. ,,Denumirile semnelor grafice ale noilor alfabete slave si ordinea lor de înscriere în alfabet se cunosc din două texte abecedar „din sec XI-XII,anume :Abecedarium Bulgariucum, păstrat într-un manuscris latin din Biblioteca Naţională din Paris ,şi un al doilea abecedar într-un manuscris din Munchen”-Nicolae Edroiu (Paleografia Româno-Chirilică ,editura Accent,2001 Cluj-Napoca pg24 par3)

   2. Multumesc mult pentru informatii.

 6. Salut, am și eu o întrebare, de unde te-ai inspirat pentru acest articol? Aș avea nevoie de mai multe informații daca esti amabil, carți pe care le-ai citit, site-uri, orice, am nevoie urgent. Mulțumesc tare mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: