Inceputurile civilizatiei

Cea dintâi mare civilizaţie a antichităţii s-a constituit în zonele văilor fertile ale Mesopotamiei, ţară care se întindea pe o lungime de aproape 1000 km şi o lăţime maximă de aproximativ 400 km.  De fapt, termenul de “civilizaţie mesopotamiană” este un termen generic. În realitate, Mesopotamia a însumat contribuţiile civilizatorice şi culturale a trei popoare distincte a căror istorie s-a desfăşurat pe teritoriul său: sumerienii, akkadienii şi asirienii.

Creatori ai celei mai vechi civilizaţii regionale cunoscute, sumerienii au apărut în sudul Mesopotamiei pe la începutul mileniului al IV-lea î.Hr. Ei au inventat roata, despre care se ştie că, după foc, a fost cel de-al doilea element civilizator important pentru omenire. Au folosit pentru prima dată scrisul, marcând astfel trecerea de la preistorie la istorie, au folosit cărămida arsă şi au construit oraşe, au canalizat apa celor două fluvii (Tigru şi Eufrat), ridicând grădini în deşert. Ei au pus bazele primului cod de legi şi a primei guvernări regionale. Au înălţat ziguratele, acele construcţii piramidale cu şapte etaje, având ziduri acoperite cu cărămizi smălţuite în culori diferite. Ca temple-turnuri, ziguratele erau folosite şi pentru efectuarea observaţiilor astronomice, drept care ele erau prevăzute cu scări interioare ori cu aşa numitele pante-drumuri care duceau spre vârf.

Complexitatea culturii lor consta şi în vastitatea cunoştinţelor pe care le aveau în domeniul aritmeticii şi geometriei, cunoştinţe ce explică tehnicile de construire a canalelor de irigaţii, a templelor şi a modului cum măsurau ogoarele. Sumerienii aveau puse la punct unităţile de măsurare a timpului, a lungimilor, a greutăţilor, din Mesopotamia ele răspândindu-se în întreaga lume antică. În astronomie, cunoştinţele lor privind corpurile cereşti, eclipsele de lună şi soare, i-au determinat să inventeze cadranul solar, să împartă circumferinţa pământului în 360 de grade, gradul în 60 de minute, iar minutul în 60 de secunde. Sumerienii au fost cei dintâi agricultori şi tot ei au închegat primul stat cunoscut.
O mare înflorire o are în Mesopotamia arta ceramicii, deoarece meşterii locali care prelucrau lutul erau renumiţi prin creaţiile lor. Tot în Mesopotamia s-au organizat primele biblioteci ale lumii, ele numărând câteva mii de tăbliţe din cărămidă cu scrieri privind aproape toate aspectele vieţii din această regiune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: