Anecdote cu Thales din Milet

Neatent

Thales, de tânăr, a avut o reputaţie de împrăştiat şi delăsător pentru că era mereu distrat şi pierdut în gânduri.

Se povesteşte că odată, ieşind de acasă însoţit de o bătrână ca să observe stelele, căzu într-o groapă şi strigătele sale de ajutor făcură pe bătrână să-i spună:

Cum vrei să ştii ce-i în cer, Thales, când nu eşti în stare să vezi ce-i la picioarele tale ?

Revanșa

Astfel de întâmplări trezeau hohotele de râs ale concetăţenilor săi, care îl socoteau un ratat. Poate şi pentru că se simţea rănit în amorul propriu de toate aceste sarcasme, Thales şi-a băgat în cap să le arate tuturor că, dacă vroia, ştia şi el să câştige bani. Şi, împrumutându-se, probabil de la tatăl său, care era un negustor avut, a cumpărat toate teascurile de ulei de măsline care se aflau atunci. Fiind iarnă, preţurile lor, din cauza cererii mici, erau scăzute. Dar Thales, un studios şi un cunoscător în astronomie, prevăzuse un an bun şi o recoltă de măsline bogată, care, la momentul oportun, avea să ridice valoarea investiţiilor sale. Şi în toamna care a urmat, el a putut să impună clienţilor preţurile pe care le voia. Astfel, şi-a luat o frumoasă revanşă asupra acelora care îşi bătuseră joc de el; a strâns o avere frumuşica şi s-a consacrat apoi pe deplin studiilor.

Înțeleptul

Thales era un om cu o fire liniştită şi blândă, care cauta să-i înveţe pe oameni cum să raţioneze corect şi nu se indigna atunci când ei nu-l înţelegeau şi îl luau în râs. Pentru ei a fost o mare surpriză când au văzut într-o zi că ceilalţi greci l-au pus, alături de Solon, pe lista celor Şapte Întelepţi.

Cetăţenii Miletului nu observaseră că aveau în persoana lui Thales un concetăţean atât de ilustru şi de important. O singură dată au bănuit asta: atunci când el a prezis eclipsa de soare din 28 mai 585 î.Hr., care s-a petrecut într-adevăr. Dar, în loc să-l admire, puţin a lipsit să-l acuze de vrăjitorie.

Spiritual

Thales era un om spiritual, un precursor al lui Socrate în abilitatea de a-i combate pe alţii cu răspunsuri ce li se păreau tuturor proştilor doar nişte glume; aceştia îşi închipuiau că a fi serios înseamnă a fi şi îngâmfat şi arogant.

Când a fost întrebat care este lucrul cel mai greu pentru un om, a răspuns: ”Să te cunoşti pe tine însuţi”.

Şi când l-au întrebat ce era Dumnezeu, a răspuns: ”Cel ce nu are nici început şi nici sfârşit”, definiţie încă şi mai pertinentă după ce au trecut de atunci peste 2500 de ani.

La întrebarea în ce constă, pentru un om virtuos, dreptatea, a dat următoarea replică: ”Să nu faci altora ceea ce nu vrei să ţi se facă ţie”.

Şi aici l-a anticipat cu 600 de ani pe Iisus.

Familia

Unii spun că s-a căsătorit şi a avut un fiu, pe Cybisthos; alţii însă afirmă că a rămas neînsurat şi a adoptat pe fiul surorii sale, iar când era întrebat de ce nu are copii, el răspundea: „Pentru că iubesc copiii”.

Se povesteşte că, atunci când mama sa încerca să-l silească să se însoare, el îi răspundea că nu e încă timpul, iar când nu mai era în floarea tinereţii, la insistenţele mamei sale, el răspunse că a trecut timpul. 🙂

Sofo

Milesienii îl numeau pe Thales sofo, adică înţeleptul, fie chiar şi cu o uşoară intenţie de blândă ironie. El a demonstrat că este aşa în sensul cel mai strict al cuvântului, nesupărând pe nimeni, mulţumindu-se cu puţin şi ţinându-se departe de orice politică. Asta nu l-a împiedicat să fie prieten cu Trasibul, conducătorul Miletului, care trimitea deseori după el pentru că îl încânta conversaţia sa.

Microbist

Singurul lucru care-l făcea să uite şi de filosofie era sportul. Paşnicul, distratul, sedentarul Thales era un înverşunat microbist; nu pierdea nici un spectacol de pe stadion. Şi a murit foarte bătrân, în timpul unor întreceri atletice, poate zdrobit de durere când a văzut că pierde “echipa sa favorită”.

3 răspunsuri

  1. Asa e , omul tot invata cat traieste si moare tot ,,prost „

  2. Scuzați-mă că vă spun dar poveștile sunt forțate și adaptate ca pt proști sau copii mici.

  3. si daca un copil de claca a 5 a habar nu are cine naiba e ala si cauta pentr-u scoala mie mi se pare pe intelesul tuturor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: