La noapte vom cina la Pluto!

Aceste cuvinte au făcut istorie datorită regelui Leonidas al Spartei (sec. V î.Hr.), care se hotărî să reziste, cu un mic detaşament de spartani şi de thespieni, oştilor persane mult mai numeroase ale lui Xerxes pătrunse în strâmtoarea Termopile.

Lupta (480 î.Hr.), de o intensitate nemaipomenită, a provocat perşilor pierderi mari (au murit şi doi fraţi ai regelui Xerxes), dar şi spartanii au pierit până la ultimul, apărând eroic trupul viteazului lor comandant. Astfel, chiar în aceeaşi noapte, eroii spartani au luat cina la Pluto (zeul Infernului), aşa cum le promisese Leonidas. Adică au murit cu toţii!

De supravieţuit, au supravieţuit vorbele regelui lor.

8 răspunsuri

 1. Posibil sa fi spus: „La noapte vom lua cina cu Hades!”, de vreme ce erau greci, iar Pluto era zeul infernului si al mortii la romani.

  1. Corect si daca au murit cu totii cine a transmis posteritatii vorbele sau poate…Borcea?!

 2. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

  Cel ce a „conservat” vorbele lui Leonidas o fi fost vreun vorbitor de limba latina.Un glumet contemporan spartanilor antici afirma ca spartanii sunt dezgustati de viata din cauza supei spartane.
  Un altul afirma ca pentru a aprecia supa spartana,inainte de consum,trebue sa faci o bae in Eurotas,iarna.Supa cred era servita fierbinte.

 3. Plauzibil, dar cei care au „documentat” luptele de la Thermopylae erau greci, printre care Herodot, care a trait chair in perioada respectiva, fiiind nascut in 484 i.e.n.
  Pana la urma, cea mai memorabila vorba din acea batalie este „Molon lave”, ceea ce inseamna „Veniti de le luati”, si a fost raspunsul lui Leonidas la cererea persilor ca spartanii sa depuna armele.

 4. PLAUZIBIL…. =))

 5. frumos

 6. Pluto este un zeu Latin (Roman)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: