Moartea lui Arhimede

În anul 212 î.Hr., Siracuza, oraşul natal al lui Arhimede, a fost atacată de către romani. Sub comanda generalului Marcellus, armatele romane au atacat pe uscat şi pe mare. Soldaţii greci au folosit multe dintre armele mecanice ale lui Arhimede pentru a lansa săgeţi şi a catapulta pietre către invadatori, forţându-i pe aceştia să se retragă. Marcellus, întelegând că armele sale nu pot face faţă celor ale lui Arhimede, a aşteptat răbdător şi, după cum sperase, a observat că cetăţenii din Siracuza s-au complăcut cu victoria lor aparentă.

Într-o noapte, după ce grecii organizaseră o petrecere de sărbatorire în interiorul zidurilor cetăţii, romanii au escaladat zidurile şi au învins cu uşurinţă populaţia ce suferea de mahmureală.  Sute de greci au fost ucişi, însă Marcellus a poruncit ca celebrul Arhimede să fie prins viu. Matematicianul în vârstă de 75 de ani, ce nu aflase despre atacul nocturn, a fost găsit acasă, aşezat pe jos, contemplând un grafic desenat pe nisip. O vreme el nici nu şi-a dat seama că în încăpere pătrunseseră soldaţi. Când un roman a înaintat către Arhimede pentru a-l aresta, acesta şi-a întins braţul şi a exclamat: “Amice, îndepărtează-te de graficul meu!” El nu a zărit sabia soldatului ce i s-a înfipt în spate. Arhimede a murit. La scurt timp, aceeaşi soartă a avut-o şi atacatorul său, executat pentru nerespectarea ordinelor.

În mijlocul triumfului său militar, Marcellus a jelit moartea savantului. Generalul a înţeles valoarea inventatorului dispozitivelor de război şi a cerut ca trupul lui Arhimede să beneficieze de o înmormântare onorabilă după tradiţia greacă.

4 răspunsuri

  1. Este foarte reusita biblografia lui Arhimede dar ati putea scrie ceva si despre catapultele create de el?

  2. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

    „Noli tangere circulos meos” ar fi zis Arhimede.S-au facut experiente de reconstituire a celebrelor oglinzi care incendiau corabiile romanilor. N-a mers,nici macar cu mijloace moderne.Se pare ca exista o mixtura adevar-legenda.Performantele armelor create de Arhimede erau eficiente doar daca erau dublate de abilitatea si rutina „servantilor”.Oricum principiul propulsiei,la vremea aceea se baza pe elasticitatea materialelor folosite.Distanta de lansare,pentru a fi marita,necesita supradimensionarea aparatului. Precizia tirului tinea de „pregatirea” tragatorilor.

  3. Va multumesc foarte mult pt. ca mi-a trebuit mult la reheratul despre Arhimede

  4. In sfarsit un articol pe gustul meu! Va multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: