Blestemul faraonilor? (III)

carnarvon
BLESTEMUL

Nervozitatea pe care o resimţeau cercetătorii avea, printre altele, un motiv: în antecameră se făcuse o descoperire ciudată. Părea a fi doar o neînsemnată tablă de argilă, găsită de Carter. A fost repertorizată în mod normal, pentru a fi decodificată mai târziu. Textul în hieroglife, descifrat câteva zile mai târziu, era format dintr-o singură frază: „Moartea îşi va întinde aripile sale asupra celui care va tulbura odihna faraonului„.

MOARTEA LORDULUI CARNARVON

La 18 februarie 1923, Carter şi Carnarvon se pregăteau să deschidă camera principală a mormântului lui Tutankamon şi nimeni din cei care se găseau în culoarul ce cobora spre mormânt nu ştia încă dacă va fi găsită o mumie de faraon în camera principală. Descoperirea, epocală, a întrecut toate aşteptările.

La începutul lui aprilie, Carter, care se afla la Luxor, a fost informat că lordul Carnarvon este grav bolnav, fără a-şi da seama de gravitatea situaţiei. Abia după cea de-a doua telegrama „Lordul Carnarvon foarte grav bolnav; febră puternică”, Carter, de data aceasta cu adevărat alarmat, s-a deplasat la Cairo.

Fiul lui Carnarvon îşi aminteşte: „Ajungând la Cairo, m-am dus imediat la hotelul Continental. Tatăl meu îşi pierduse cunoştinţa. Howard Carter era acolo cu mama mea, Lady Almina. În timpul nopţii, am fost trezit la ora două fără zece minute, exact. Infirmiera mi-a spus că tatăl meu murise. Mama rămăsese la căpătâiul său şi îi închisese ochii”.

Lady Burghelere, sora lordului Carnarvon, povesteşte că fratele ei, în delirul provocat de febră, a pronunţat adesea numele lui Tutankamon. Ea a scris în memoriile sale: „Ultimele sale cuvinte au fost: Am auzit chemarea sa, o voi urma…”

Acesta a fost momentul când cercetătorii şi, bineînţeles, jurnaliştii au început să vorbească de blestemul faraonilor şi al tablei care, în mod ciudat, între timp dispăruse. O anumită panică s-a răspândit după ce alte două personaje, şi ele asociate la săpăturile efectuate la mormântul lui Tutankamon, au murit subit în cursul aceluiaşi an.

Primul a fost arheologul american Arthur C. Mace, care l-a ajutat pe Carter să spargă zidul camerei principale. Puţin timp după moartea lui Carnarvon, Mace a început să se plângă de accese de epuizare tot mai accentuate. El şi-a pierdut în cele din urmă cunoştinţa înainte ca medicii să poată pune vreun diagnostic. A murit în acelaşi hotel ca şi Carnarvon.

Decesul lui Carnarvon l-a determinat pe unul din vechii săi prieteni, miliardarul american George Ioy-Gould, să vină în Egipt. Acesta a ajuns în Valea Regilor pentru a-i fi arătat de către Carter mormântul lui Tutankamon. A doua zi după vizită, el a fost cuprins de friguri şi de o febră puternică. Seara era mort.

Cazurile de moarte subită s-au înmulţit. Insistăm doar asupra unuia deosebit. În 1929, lady Almina, soţia lordului Carnarvon, a murit la rândul ei, în urma unei înţepături de insectă (după afirmaţia medicilor). În timpul aceluiaşi an, Richard Bethell, care a fost secretarul lui Howard Carter, va muri şi el. Evenimentul s-a petrecut însoţit de o înlănţuire de circumstanţe foarte stranii şi tragice: într-o dimineaţă, Bethell a fost găsit mort în patul său. După ce a aflat de moartea fiului său, tatăl lui Bethell s-a sinucis aruncându-se de la fereastra  apartamentului său londonez, situat la etajul şapte. În timpul înmormântării sale, dricul a accidentat mortal  un copil pe drumul spre cimitir.

Cu toate acestea, Howard Carter, care făcuse din mormântul lui Tutankamon, aproape al doilea domiciliu, va supravieţui tuturor arheologilor care l-au însoţit în epocala descoperire. Este acest lucru suficient pentru a dezminţi eficacitatea blestemului faraonilor? Sau poate este vorba  despre una din faimoasele excepţii care confirmă regula?

Partea a patra AICI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: