Blestemul faraonilor? (II)

Tutankamon, un rege fără mare importanţă în istoria tumultoasă a Egiptului Antic, care în timpul vieţii nu s-a remarcat prin fapte de arme deosebite sau capacitate politico-diplomatică de excepţie, este totuşi, datorită descoperirii mormântului intact, tezaurului mortuar şi a mumii sale, într-o foarte bună stare de conservare, cel mai cunoscut faraon.

La toate acestea se adaugă misterul morţii a cel puţin 35 de cercetatori, până în zilele noastre, care, după ce au venit în contact cu obiecte din mormântul său sau cu mumia sa, au murit subit. De fapt şi înainte de descoperirea acestui mormânt se produseseră destule decese misterioase în rândul arheologilor egiptologi, dar până la Tutankamon, nu li se dăduseră o interpretare neobişnuită. A fost decesul lordului Carnarvon, survenit la 6 aprilie 1923, şi o serie de întâmplări bizare legate de această moarte, care au declanşat în lumea ştiinţifică afacerea Blestemul faraonilor.

Carnarvon şi un alt arheolog britanic, Howard Carter, au efectuat timp de şapte ani săpături la mormântul lui Tutankamon. Dintr-o dată, evenimentele s-au precipitat. Iată, aici, pe scurt, povestea acelor zile istorice:

28 octombrie 1922 –  Howard Carter ajunge fără tovarăşul său la Luxor. Recrutează lucrători auxiliari pentru săpături.

4 noiembrie 1922 – Ca în fiecare dimineaţă, Carter ajunge, cu cămila sa, la locul săpăturilor. Un maistru îi vine în întâmpinare foarte agitat:

– Sir, am găsit o scară tăiată în piatră, imediat sub fundaţiile primei case.

5 noiembrie 1922 – Dimineaţa, primele patru trepte erau deja dezgropate. Nici un dubiu nu mai putea fi, aceste trepte conduceau la un mormânt. Seara este descoperită o poartă de piatră sculptată, sculpturile prezentând un şacal şi nouă prizonieri. Este vorba despre o reprezentare specifică mormintelor din Valea Regilor.

23 noiembrie 1922 – Lordul Carnarvon soşeste la Luxor.

25 noiembrie 1922 – Porţile sunt desfăcute, după ce au fost fotografiate. Se descoperă o galerie care coboară în adâncurile construcţiei.

26 noiembrie 1922 – La zece metri de primele porţi de piatră, săpătorii descoperă o altă poartă. Aceasta prezintă doua feluri de sculpturi: unele ale necropolei şi altele cu efigia lui Tutankamon.

– Poţi să vezi ceva, Carter? îl întreabă Carnarvon pe tovarăşul său.

– Da, răspunse Carter, lucruri extraordinare.

Ceea ce aparea în lumina tremurătoare  nu mai fusese văzut de ochi omenesc de peste 3000 de ani. Era acolo o cupă mare din alabastru transparent, în formă de lotus; la stânga acesteia, mai multe care răsturnate, încrustate cu aur şi pietre semipreţioase. Era vorba de antecamera labirintului împânzit cu bogăţii inestimabile. Lucrările au continuat, în timp ce o misterioasă tensiune era resimţită de cercetători.

Partea a treia AICI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: